Starta eget?

slide-be-a-better-boss-ss-introDet är så många som går med drömmen om att starta eget. Som att starta eget skulle lösa alla problem eller målet för att uppnå den succé och erkännande.

“Jag är VD och äger mitt eget företag” Jag träffar många som har denna ide och om jag ska vara ärlig så är jag imponerad av dessa unga själar som vill mera än att bara stämpla in och ut måndag till fredag.

90% av dom har ingen ide om vad dom vill starta mera än att dom ska starta något. Så jag försöker att få dom att tänka över det. “Vad vill du?”

Jag har kört mitt eget sedan jag var 18 år. Jag har varit iblandad i en massa olika saker även det jag inte visste något om. Men jag visste att resultatet var viktigt. Så vad man än säljer så ska någon köpa det. Och man ska ju göra en vinst på det. Detta var något jag visste så jag kunde överföra detta till allt från faxar på 90 talet till kläder och sedan bar och restaurang sidan. Allt handlar ju om att köpa billigt och sälja högre.

För många år sedan hade jag ett samtal med en ung man som ville sälja bullar dörr till dörr för att tjäna några extra pengar snabbt. Så mitt råd till honom var att gå till ICA och köpa färdiga bullar och sälja dom vidare. Men det hade han ett problem med. Han menade att man inte kunde sälja något som någon annan redan hade sålt (I detta fall ICA)

Detta tog några timmar att förklara men när jag var klar så var han laddad som aldrig förr. Alla dörrar stod öppna för honom och nu skulle han ut och tjäna några pengar. Han trodde att man bara kunde sälja något man själv hade skapat. I detta fall bullar. Han menade att man inte kunde sälja något vidare som redan var sålt en gång för så skulle ju priset stiga. Att priset stiger ju flera som är involverade hade han helt rätt i.

Det behöver inte vara svårare än det. En vis man sa en gång att för att lära barn att tjäna pengar så ska man köpa två cyklar till dom. En dom kan cykla på och en dom kan hyra ut till sina vänner som inte har någon cykel. I dag kan det vara två iPad’s eller två mobiler Tex. Du fattar poängen.

Men är det guld och gröna skogar så snart man är sin egen chef?

Nej, absolut inte. För som egen företagare så ska man jobba hårdare än någonsin tidigare och man hänger på risken. Det kostar pengar att starta eget och man ska arbeta på att få kunder i butiken. Det spelar ingen roll vad det är man startar. Det ska folk i butiken för att detta ska fungera. Det ska pengar i kassan. Och tro mig, dom kommer inte hoppande av sig själva.

Att starta eget är att uppfinna sitt eget jobb. Så istället för att söka ett jobb så skapar man ett jobb. Och det behöver inte vara något unikt som ingen har sett tidigare. Det kan vara något som redan finns men med en unik twist. Bättre än dom andra. Billigare eller bara högre kvalitet. Det finns många sätt att göra det bättre eller annorlinda. Så nej, man behöver inte uppfinna ett nytt socialt media som Facebook eller Twitter för att få succé.

Vad är du bra på? Vad gör du i din fritid? Vad är din hobby?

En bra start är att se på dessa 3 saker. Speciellt din hobby. Är det något man kan göra om till en business? Föreställ dig att ditt jobb är din hobby. Hur kul skulle det inte vara?

Vad är du bra på? Börja tänka på detta och skriv ner vad du är bra på. Vad tror dina vänner du är bra på? Jobba på detta och föreställ dig hur ditt liv skulle se ut om du kunde leva exakt som du drömmer om. Det fina med att fantisera är att det inte finns några gränser allt. Du kan vara precis vad du vill.

By Mimmo Fischetti

I left Sweden for Denmark 1993 to try something new. I’m still here and loving it. I'm a blogger, Networker and my day job is mentoring. I'm a huge fan of pineapple on pizza - Just kidding 😎 If you like what you see? Just click on the follow new posts.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »