Hur mycket ska jag omsätta för att kunna ta ut en lön som företagare

Smart people
Simpel matte!

Hur mycket ska man omsätta för att kunna ta ut en lön på 25.000 kr?

Låter som ett uppdrag för dom super smarta. Men det är det inte. Tum regeln är, du behöver ca det dubbla i omsättning. Alltid plus 100%.

Låt oss säga att du är ny startad och en lön på 25.000 kr är rimlig. Nu beroende på bransch och vilken brutto avans du har. Vi leker med tanken att du är i en bransch som säljer produkter. Avansen borde ligga på 70% och i verkligheten landar du mellan 60-65%. Varför inte 70% om du har satt priset efter det? Enkelt, den mänskliga faktorn. Jag känner inte till något system som styrs av människor som fungerar 100%. Varor försvinner. Blir sålda billigare. Går inte att sälja. Jag kallar det X faktorn.

I detta exempel tar vi 65% brutto avans. Du vill ha ut 25.000 kr och ska därför omsätta för ca 50.000 kr brutto.

   50.000 kr brutto
– 20% moms (Momsen är 25%)
= 40.000 kr netto
– 35% (använda varor)
= 26.000 kr

Som du kan se är det inte helt enkelt eller billigt att ta ut 25.000 kr i lön.

Du kan ju själv leka med % i brutto avansen. Har du mera vinst så sänker du den omsättning du behöver. Men sådan ca är detta en bra tum regel. Och det gäller alla kostnader. Så lägg ihop alla kostnader du har inkl. din lön. Dubbla det så har du din noll gräns. Allt du omsätter över den gräns är pengar i banken.

När du gör din budget är detta otroligt viktigt. För du kan nu se på en gång om din ide kan klara den omsättning du behöver. När du har det på papper så låter du en revisor ge sin syn på det. Och när du väljer revisor så finn en som kan din bransch. Alla kan sitta och räkna. Men utan bransch kännedom är det dödsdömt. För X faktorn är svår att räkna sig fram till. Jag vågar påstå att det är en kvalificerad gissning.

Detta var ett exempel. Dom 25.000 i lön är din brutto lön och det tillkommer semester pengar, pension och sociala avgifter så i verkligheten kostar det mera än 50.000 kr att ta ut 25.000 kr.

Om du nu är i en bransch där inga varor säljs utan produkten är din tid. Så går du från + 100% till 30% så håller du dig på den säkra sidan. Det kommer alltid något som man inte har räknat med. Är du företagare så vet du vad jag menar. Om inte så kommer du att lära det.

Ingen har sagt att det är enkelt att driva företag. Men för er som gör det och för er som gärna vill. Kör hårt och ge det allt. Ni är det som håller landet flytande. Ni tar alla risker. Vi behöver er.

Ps / Detta är ett tips från mig och mina erfarenheter. Innan du gör något som helst sök rådgivning av experter så du har den bästa möjliga plattform.

Lycka till.

 

By Mimmo Fischetti

I love coffee! My family and friends. Don't take what I blog about to seriously. Never follow any advise before doing you're due diligence.

Let's talk.....