Experter som inte vet vad dom snackar om

Har du sett alla dessa experter på TV dag ut och dag in som är experter om ditt och datt men aldrig har rätt i det dom säger? Och om dom någon gång har rätt så var det ren tur?

Dom är överallt nu. Ekonomi experter, närings experter, barn experter, Ryssland experter, EU experter och listan är lång och dom flesta är själv lärda experter som sitter och med säkerhet talar om för oss vad som är rätt och hur det kommer att bli.

Om jag har lärt något genom åren så är det helt säkert att inget är säkert.

Att Tex göra en budget för nästa år är lika säkert som att göra en väder prognos för nästa år. Det är omöjligt. Allt vi kan göra är att gissa oss fram med det vi vet hände året innan. Men att med säkerhet skriva en och säga detta är planen för nästa år är inte värt pappret det blev präntat på. Det är bara en kvalificerad gissning inget annat. Detta kan man betala dyra pengar för att få gjort av en expert som lika gärna kunde ha flippat en krona.

2008 gick Världen in i den värsta ekonomiska kris sedan andra Värds kriget.

Ingen av alla dessa experter kom med en varning. Ingen kom med något som ens liknade en varning så vi körde på. Vi litade på våra experter i banken, på TV och alla media experter i pressen. Allt var fint så kör bara på. Så kom krisen och nu kunde man höra experterna ge oss icke experter skulden för krisen. Vi köpte för mycket. Vi tänkte oss inte om och bankerna panik höjde räntan och började göra livet hårt för alla men ursäkten. “Experterna säger att vi måste vara försiktiga”.

Vi litar på folk som inte är varken smartare eller bättre än oss icke experter.

Nästa gång du ska ha någon form för rådgivning så fråga dig själv detta. Vad kan dom? Vilken utbildning har dom? Har dom mer än bara bok erfarenhet? Ärligt – Att ta ekonomisk rådgivning av en bok expert är värdelöst. Vill man verkligen ha råd om ekonomi så snacka med dom som har gjort något utanför biblioteket. Men även här finns inga garantier för det är vi människor som styr Världen och vi är orationella och tar beslut med känslor. Vi bortser från fakta. Därför finns det inget som är säkert.

Lita på din egen förmåga.

Du är lika mycket en expert som alla dom andra. Lita på din inre röst – Vad säger den? Hur känns detta? Är det rätt beslut? Jag tror det säkraste man kan göra är att lyssna på sitt sunda förnuft. Vänta ett par dagar med att ta viktiga beslut. Låt det ligga lite och mogna. Titta på dom fakta som finns och ta chansen. För det är det vi gör varje gång vi tar ett beslut. Vi gissar och hoppas. Men det är enklare att leva med om det inte går som planerat för det var ditt beslut och inte en expert som du litade på som fick dig att ta beslutet.

Ps / Jag vill avluta detta med att säga. “Nej, jag är ingen expert på området”

Quote: Världen är byggd av människor som inte är smartare än varken du eller jag. Så varför vara bunden till den när vi kan skapa vår egen Värld utanför ramen – Steve Jobs.

By Mimmo Fischetti

I love coffee! My family and friends. Don't take what I blog about to seriously. Never follow any advise before doing you're due diligence.

Let's talk.....