Enklare att sluta röka med den rätta motivationen

Jag älskade att röka. Älskade god fet mat i stora mängder. Jag blev aldrig speciellt fet av det trodde jag.

Men fel hade jag.

Jag var aldrig synligt fet av min livsstil. Men jag var tunn fet! Det betyder att mina organ var täckta av fett.

Jag är en av många hundra tusen människor i Danmark som fick konstaterat en hjärt och kärlsjukdom i år. Vissa får detta genetiskt av sina föräldrar. Det betyder i sin enkelhet att kroppen inte själv kan ta bort det farliga kolesterol vi får i oss av kosten.

Det betyder inte att man inte kan förebygga detta. Med rätt livsstil så kan man hjälpa kroppen att bättre kunna göra sitt jobb.

I mitt fall så gick det så långt innan jag lyssnade på min kropp seriöst att jag blev tvungen att få en ballong operation i hjärtat. Mina krans pulsådror i hjärtat var tillstoppade. Det man kallar förkalkade. Lite som en kaffe maskin som aldrig blir avkalkad. Det var min livsstil som var tjuven här. Allt för mycket god fet mat. Massor av cigaretter. Sena nätter p.g.a. mitt arbete och stress p.g.a. att jag var egen företagare i 30 år.

Allt har sitt pris.

Har du hört det förut? Inget är gratis och det finns inga gratis luncher.

Precis så är det.

Allt jag gjorde utan att tänka mig för hade ett pris. Och om jag inte hade åkt in på akuten natten till Julafton förra året med blå ljus och sirener för smärtor i armar och bröst så hade jag aldrig fått veta att jag var sjuk i tid. Och när man inte vet att man har en hjärt och kärlsjukdom så går det galet till slut.

I mitt fall den natten när jag låg i ambulansen kl 03.00 på väg till akuten så var min enda tanke att mina barn vaknar om 3 timmar. Det funkar ju inte att jag inte är hemma Julafton. Jag blev rullad in på akuten i full fart. En massa folk stack nålar i mig och fick av mig resten av mina kläder. Satte en massa avläsnings utrustning till mig. Jag hade total panik. Jag kunde se på dom att detta var inte en övning. Detta var på riktigt. Efter några timmar kom den ansvariga läkaren in och satte sig vid min säng. Nu var jag säker på att det var riktigt dåligt detta. Men så säger läkaren dom magiska orden.

Allt var ok.

Dom trodde jag hade fått en blod propp i hjärtat så därför all denna panik när jag kom in.

Men som läkaren sa.

“Detta du fick här i natt beror på något. Jag vill att vi utreder dig”.

Jag nickade bara och var lättad. Detta betydde ju att jag kunde komma hem till familjen Julafton.

Jag fick gå igenom alla möjliga tester månaderna efter detta. Till slut fann dom problemet och jag blev opererad för det och fick den rätta medicin som förebygger detta. Men som sagt. Det är inte en kur mot problemet. Men en tillfällig lösning och om man inget själv gör för att hjälpa kroppen så är man där igen helt plötsligt.

Jag gjorde upp med mig själv att jag är allt för ung för dessa problem och det skulle jag nog göra något åt. Jag skulle göra allt som kan göras åt detta. Och det gjorde jag. Jag frågade läkaren efter en lista på vad jag skulle göra för att aldrig behöva se henne igen. Jag fick en och hon sa.

“Pröva nu inte allt på en gång Mimmo. Du kör trött i det och faller tillbaka i samma spår. Det är det tyvärr många som gör”.

Men jag som älskar en utmaning och speciellt när dom inte tror jag kan göra det så jag gick all in.

På gymet
Selfie på gymet

Slutade röka. Lade om kosten. Började träna på gym, cykla, gå, jogga. Sluta stressa. Allt man kan göra för att slippa se henne igen. Om allt detta hjälper får vi ju se i framtiden. Men tills vidare har jag sänkt alla dåliga värden och högt dom som var dåliga. Gått från 87 kg till 83 kg.

Allt ser super ut PT.

För att gå tillbaka till att sluta röka. Med den riktiga motivationen så är det enkelt att lägga sitt liv om. Varje gång jag får lust till en cigarett så minns jag natten på akuten.

Min familj är min motivation.

Vill du sluta röka? Hitta din motivation och jag hoppas du inte behöver vänta tills sista sekunden som jag gjorde för att jag var dum och inte lyssnade när min kropp prövade att tala om det för mig.

Du kan göra detta! Jag vet att du kan. Om jag kan hjälpa på något vis så kontakta mig.

Mimmo 🙂

Läs mera om hjärtat  http://www.hjart-lungfonden.se/

By Mimmo Fischetti

I left Sweden for Denmark 1993 to try something new. I’m still here and loving it. I'm a blogger, Networker and my day job is mentoring. I'm a huge fan of pineapple on pizza - Just kidding 😎 If you like what you see? Just click on the follow new posts.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »